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Annex I of MARPOL 73/78 Regulation 12A as
amended by Resolution MEPC.141(54)
Regulation 12A.9, as amended by Resolution MEPC.141(54), reads:

“Lines of oil fuel piping located at a distance from the ship’s bottom of less than h, as
defined in paragraph 6, or from the ship’s side less than w, as defined in paragraphs 7 and 8
shall be fitted with valves or similar closing devices within or immediately adjacent to the oil
fuel tank. These valves shall be capable of being brought into operation from a readily
accessible enclosed space the location of which is accessible from the navigation bridge or
propulsion machinery control position without traversing exposed freeboard or superstructure
decks.
The valves shall close in case of remote control system failure (fail in a closed position) and
shall be kept closed at sea at any time when the tank contains oil fuel except that they may
be opened during oil fuel transfer operations.”

Regulation 12A.10, as amended by Resolution MEPC.141(54), reads:

“Suction wells in oil fuel tanks may protrude into the double bottom below the boundary line
defined by the distance h provided that such wells are as small as practicable and the
distance between the well bottom and the bottom shell plating is not less than 0.5 h.”

Interpretation:

1. Valves for oil fuel tanks located in accordance with the provisions of paragraphs 6, 7
and 8 of MARPOL regulation I/12A may be treated in a manner similar to the treatment of
suction wells as per MARPOL regulation I/12A.10 and therefore arranged at a distance from
the ship’s bottom of not less than h/2 (see the figure below).

2. Valves for tanks which are permitted to be located at a distance from the ship’s
bottom or side at a distance less than h or w, respectively, in accordance with the accidental
oil fuel outflow performance standard of MARPOL regulation I/12A.11 may be arranged at the
distance less than h or w, respectively.

3. Fuel tank air escape pipes and overflow pipes are not considered as part of
‘lines of fuel oil piping” and therefore may be located at a distance from the ship’s side of less
than w.

Note:
This Unified Interpretation is to be applied by all Members and Associates on ships delivered
on or after 1 August 2010 as defined in MARPOL regulation I/28.9.
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